Low Level Laser LLLT versus High Power Laser HILT of HPLT

 

De laatste paar jaar wordt door Fysiotherapeuten, Artsen en Klinieken voor mens en dier, steeds vaker HIGH POWER Laser therapie toegepast en dat is fantastisch voor de algemene bekendheid van Laser therapie.

Laser therapie kan enorm veel betekenen voor genezing en pijnbestrijding van heel veel klachten. Ongeacht of het nu HIGH of LOW power laser is, beide systemen zijn kunnen gebruikt worden om acute of chronische klachten te behandelen.

SOFTLASER of LLLT is al meer dan vijftig jaar geleden ontwikkelt.  HPLT als behandelmethode is pas enkele jaren geleden geïntroduceerd.

De High Power Laser heeft meer kracht en daardoor kan de behandeltijd veel korter zijn. Door de tijdwinst is deze vorm van Lasertherapie nu ook aantrekkelijk is geworden voor een grotere groep professionele behandelaars waaronder fysiotherapeuten.
De behandeltijd kan teruggebracht worden van 30 naar 5 minuten.

HPLT mag alleen toegepast worden door professionals met beschermende bril.
LLLT Softlaser mag door iedereen worden gebruikt, consument en professional zonder beschermende bril.

DOORDRINGBAARHEID EN BEREIK VAN LASERLICHT.
Onterecht wordt in de discussie over de voor en nadelen van Softlaser versus High Power laser gezegd, dat Softlaser maar enkele millimeters doordringt.
Dit is absoluut onwaar en komt voort uit de wens High Power laser the promoten.
Softlaser dringt tussen de 1 en 6 cm door, afhankelijk van het soort weefsel.

Over de effecten van LLLT softlaser zijn op dit moment 6849 wetenschappelijk studies en artikelen te vinden op PUB MED de online databank van medisch wetenschappelijke studies en artikelen. In december 2018 blijkt uit een vergelijkende studie dat HILT weliswaar wordt toegepast voor musculoscletal disorders maar dat de studies nog zeer beperkt zijn. Zie onderaan de pagina.

VEILIGHEID
Hoewel de therapeutische High Intensity Laser over het algemeen veilig is om te gebruiken en genezing processen bevordert, kan het toch de ogen beschadigen en is een beschermende bril verplicht gedurende de hele therapie.
Met het toenemende vermogen van de High Intensity Laser is voorzichtigheid geboden met betrekking tot de thermische effecten. (oververhitting). Aan de ene kant is het aangenaam warm, maar tegelijkertijd, indien niet onder toezicht en uitgevoerd door een getrainde behandelaar, kan het het weefsel beschadigen.

LASER KLASSEN
Op basis van de kracht en de golflengte zijn lasers onderverdeeld in verschillende klassen. Therapeutische lasers zijn meestal van klasse 3B, lage intensiteit  lasertherapie (LLLT) met een vermogen van minder dan 500 mW per diode (laser-licht afgiftepunt) , en klasse 4, High Intensity Laser met een vermogen van minimaal 500 mW per diode.

Het is dus niet zo dat als er 10 diodes van 150 Mw in en laser zitten het een HighPower laser is.
Het is een Lage intensiteit laser/Softlaser/Coldlaser met een afgifte van 1500 Mw.

HET LASER MECHANISME
Laser (afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) kan worden gebruikt als een therapeutisch apparaat dat monochromatisch (één specifieke golflengte), coherent (constante fase) en gepolariseerd (directioneel) licht produceert.

HUIDIGE GENERATIE LASERS
De bron van laserstralen in therapeutische hoogvermogenlasers is typisch een halfgeleiderdiode die in staat is om licht van één specifieke golflengte (bijvoorbeeld 1064 nm) te produceren.

Het door de dioden gegenereerde licht wordt dan in een optische vezel geleid, waarvan het uiteinde is verbonden met de laserapplicator. De straal wordt verder verwerkt door een reeks lenzen die de juiste richting en diameter van de straal en bijgevolg de vlek verzekeren.

Therapeutische lasers worden gedefinieerd door hun kracht en golflengte. Golflengte is belangrijk omdat de ideale effecten op menselijk weefsel van licht zijn in het “therapeutische venster” (ongeveer 650 – 1100 nm).

De golflengte van 1064 nm van de High Intensity Laser zorgt voor een goede verhouding tussen penetratie en absorptie in het weefsel. De hoeveelheid energie die een laser veilig kan afleveren, kan de therapietijd met meer dan de helft verkorten.


Medicine (Baltimore). 2018 Dec; 97(51): e13126.
Published online 2018 Dec 21. doi: 10.1097/MD.0000000000013126
PMCID: PMC6319951
PMID: 30572425
Effectiveness of high-intensity laser therapy in the treatment of musculoskeletal disorders
A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

Background:

Although high-intensity laser therapy (HILT) has been used for the management of musculoskeletal disorders (MSD), studies examining the effectiveness of HILT have been limited. We investigated the effectiveness of HILT in MSD using a systematic review and meta-analysis…..etc